Klimmers vermoedelijk dood na lawine K2

Een vader en zoon die samen bezig waren met de beklimming van de K2, op de grens tussen China en Pakistan, zijn vermoedelijk getroffen door een lawine en omgekomen. Dat heeft Macpac, het outdoorbedrijf waar de alpinisten een verslag van hun klim voor schreven, maandag bekendgemaakt.

Vorige week hadden de 53-jarige Marty Schmidt en zijn 25-jarige zoon Denali uit Nieuw-Zeeland nog een bericht geschreven voor de website van Macpac. Ze zeiden te hopen dat ze het eerste vader-en-zoonteam zouden worden dat de top van de K2 bereikt.

Vrijdag nam Schmidt voor de laatste keer contact op met het basiskamp via de radio, aldus de Britse klimmer Adrian Hayes, die ook in het basiskamp verblijft. Volgens Hayes hebben Nepalese sherpa's het kamp van vader en zoon Schmidt gevonden. Het was volledig weggevaagd door de lawine, vermoedelijk toen de twee lagen te slapen.

Schmidt en zijn zoon waren beiden ervaren klimmers. Ze besloten vrijdag toch verder te klimmen, terwijl andere klimmers terugkeerden vanwege de onveilige omstandigheden.