Oppasmoeder vrijgesproken van mishandeling

Een 40-jarige vrouw uit Utrecht is vrijdag door de rechtbank in de domstad vrijgesproken van het mishandelen van vier jonge kinderen in 2007 en 2008. Volgens de rechters is er onvoldoende bewijs voor haar betrokkenheid. Justitie had tweeënhalf jaar cel geëist.

De oppasmoeder zou in mei 2008 een drie maanden oude baby dusdanig hebben mishandeld, dat het kind hersenbeschadiging opliep. Daarvoor zou ze nog drie andere kinderen die aan haar zorg waren toevertrouwd hebben toegetakeld. De vrouw heeft de mishandelingen altijd ontkend.

Volgens de rechters staat vast dat twee van de vier kinderen slachtoffer zijn geworden van mishandelingen. Het is echter niet te zeggen door wie dat is gebeurd en wanneer. Bij de twee andere kinderen kan niet met zekerheid worden gezegd dat het om mishandeling gaat. De verwondingen zouden ook op een andere manier kunnen zijn ontstaan.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Justitie gaat het vonnis 'uitgebreid en zorgvuldig' bestuderen voordat een beslissing wordt genomen over een eventueel hoger beroep.