Machinist Spanje verdacht van roekeloosheid

De Spaanse autoriteiten verdenken de machinist van de hogesnelheidstrein die woensdag bij Santiago de Compostela ontspoorde van roekeloosheid. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

De machinist, Francisco Jose Garzon Amo, werd donderdag in het ziekenhuis, waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen, onder arrest gesteld. Hij wordt 'verdacht van een misdaad die verband houdt met de oorzaak van het ongeluk', aldus Jaime Iglesias, de politiechef van de regio Galicië. Gevraagd naar de precieze misdaad zei Iglesias dat het gaat om 'roekeloosheid'. Hij wilde hier verder niet op ingaan.

Garzon Amo wordt door de politie bewaakt en moet nog worden gehoord. Vanwege zijn gezondheidstoestand kan dat nog even duren, aldus Iglesias.

Het Spaanse spoorwegbedrijf Renfe zei vrijdag dat Garzon Amo al dertig jaar in dienst is. Sinds 2000 is hij assistent-machinist en vanaf 2003 had hij alle papieren om zelf de trein te mogen besturen. Hij is volgens Renfe voor het ongeluk al zeker zestig keer het punt gepasseerd waar de trein woensdag uit de rails liep en kende het baanvak dan ook als zijn broekzak, aldus Renfe-directeur Julio Gomez-Pomar.