Achttien nieuwe insectensoorten ontdekt

Nederland is achttien nieuwe insectensoorten rijker. Dat werd zondag bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels op Radio 1. Het gaat onder meer om de geulschietmot, de houtzwamkever en meerdere wespsoorten.

Sommige van de nieuwe soorten hebben zich recent in Nederland gevestigd, bijvoorbeeld door warmere zomers. Andere soorten kwamen boven water toen minder onderzochte groepen onder de loep werden genomen.

Onder de achttien nieuwe soorten zijn zes nieuwe hongerwespen. In Nederland komen er negen soorten van deze vrij grote sluipwespen voor, zo ontdekte onderzoeker Kees van Achterberg van Naturalis. Zes daarvan waren nog niet bekend. Ook werden acht nieuwe bladwespen ontdekt.

Naast de houtzwamkever en de geulschietmot werd verder de drievleklangpootmug ontdekt. De mug was tot voor kort wereldwijd nog maar 25 keer gezien. Insectenkenners signaleerden het dier vorig jaar in Nederland negen keer. Het achttiende nieuwe insect is de duistere heiderouwzwerver, een vlieg die lijkt op een bij of hommel.

In Nederland komen bijna twintigduizend soorten insecten voor. De nieuwe soorten worden beschreven in het nieuwste nummer van het vakblad Nederlandse Faunistische Mededelingen van Stichting EIS-Nederland en Naturalis Biodiversity Center.