Multinationals VS sturen NSA brief

Tientallen Amerikaanse multinationals en instellingen hebben aan president Obama, de directeur van de NSA en de procureur-generaal van de VS een brief gestuurd.

Er wordt gevraagd om meer openheid vanuit de overheid over de verzoeken aan de bedrijven om gegevens van klanten te delen met veiligheidsdiensten. Ook willen de bedrijven toestemming om richting hun klanten duidelijker te zijn over wat wel en niet bespioneerd wordt.

Apple, Google, Facebook, Microsoft, Twitter, Yahoo!, LinkedIn 'en vele anderen' ondertekenden de brief, alsmede 'vele dozijnen' aan mensenrechtenorganisaties, vakbonden en investeringsmaatschappijen, waaronder Human Rights Watch, de American Civil Liberties Union en FreedomWorks.

Generaal Keith Alexander, directeur van de NSA, stelt dat de dienst het verzoek zal overwegen, maar 'zeker wil weten dat we geen impact hebben op lopende zaken van de FBI. Dat lijkt me een redelijke aanpak.'

Alexander voegt toe: "Vanuit mijn perspectief willen ze de rest van de wereld laten weten dat [de NSA] niet alle mails leest en daar cijfers over vrijgeven. Ik denk dat daar wel enige logica achter schuilt."