Rechter: snel uitsluitsel in ijsbaangate

De KNSB en NOC*NSF moeten binnen vijf dagen beslissen welke schaatshal de status van topsportlocatie krijgt. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht vrijdag in het kort geding dat de Almeerse Icedome had aangespannen. Ook het Thialf in Heerenveen en het Transportium in Zoetermeer strijden om de begeerde A-licentie, die noodzakelijk is om grote schaatsevenementen te mogen organiseren.

De KNSB had eerder de voorkeur gegeven aan Almere, maar stelde een nieuw onderzoek in nadat dit was uitgelekt. De partijen achter Icedome stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was 'om halverwege de spelregels aan te passen'.

De rechter oordeelde vrijdag dat de KNSB en NOC*NSF zich moeten houden aan de gemaakte procedureafspraken. Binnen vijf dagen moet nu een voorlopige gunningsbeslissing genomen worden. Gebeurt dat niet, dan moeten de organisaties een dwangsom tot een half miljoen euro betalen.

De KNSB en NOC*NSF wilden de knoop eigenlijk pas begin september doorhakken. Zij achtten een extra onderzoek noodzakelijk. Daarin moest worden bekeken of de geschatte bezoekersaantallen wel realistisch waren. Ook wilden zij de financiering van de betrokken banen onder de loep nemen om te zien of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

De afgelopen maanden ontstond er een stevige Friese lobby voor het behoud van Thialf als locatie voor het topschaatsen. De provincie Friesland stelt vijftig van de benodigde 83 miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van het vermaarde schaatsstadion.

De nieuwbouwprojecten in Almere en Zoetermeer kosten aanmerkelijk meer. De begroting voor Icedome bedraagt 183 miljoen euro, dat investeerders bijeen moeten brengen. De bouwbedrijven BAM en Van Wijnen hebben gegarandeerd het bouwwerk voor dat bedrag neer te kunnen zetten. Het Transportium vereist een investering van ruim tweehonderd miljoen en wordt ook volledig privaat gefinancierd.