Nieuw meesterwerk voor Boijmans Van Beuningen

Een nieuw meesterwerk is toegevoegd aan de collectie van het museum Boijmans Van Beuningen. Een tot voor kort onbekend vijftiende-eeuws drieluik is vanaf woensdag permanent in het Rotterdamse museum te zien. Hoeveel het kunstwerk kostte, wil het Boijmans niet zeggen. Wel gaat het om de 'meest kostbare oude aankoop sinds 1958'.

Nadat het drieluik was ontdekt in de collectie van een privéverzamelaar, werd het vorig jaar tentoongesteld in de expositie De Weg naar Van Eyck in het Boijmans Van Beuningen. Door het succes van de tentoonstelling ontstond de wens het schilderij te kopen, vertelt een woordvoerder van het museum. "Het drieluik past perfect bij onze collectie." Het is niet bekend wie het werk heeft gemaakt.

Het museum kon de drie panelen aanschaffen met hulp van onder meer de Vereniging Rembrandt, die zeshonderdduizend euro schonk voor de aankoop van het werk. Andere fondsen droegen ook bij. Nu is het Boijmans Van Beuningen het enige museum in Nederland dat een groep schilderijen van vijftiende-eeuwse meesters uit de Zuidelijke Nederlanden bezit.

Het middelste paneel van het drieluik laat de balseming van het lichaam van Christus zien. Hoewel het kunstwerk in goede staat is, is de Christus enigszins beschadigd. Waarschijnlijk komt dat doordat gelovigen zijn beeltenis vaak hebben aangeraakt.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft het werk woensdag onthuld met museumconservator Friso Lammertse, die een bepalende rol speelde in de ontdekking van de drie eikenhouten panelen. "Het is zeer uitzonderlijk dat een totaal onbekend schilderij uit deze periode opduikt, vervolgens te koop is en nu aan de collectie is toegevoegd", meldde Lammertse.