[Tour] Froome verlaat persconferentie na dopingvragen

Chris Froome heeft maandag de persconferentie op de tweede rustdag van de Tour de France voortijdig verlaten. De drager van de gele trui heeft er genoeg van dat zijn geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. "Ik heb heel hard gewerkt om dit te bereiken en word er nu van beschuldigd een bedrieger en een leugenaar te zijn. Dat is niet cool."

Froome kreeg de dag na zijn historische overwinning op de Mont Ventoux bijna louter dopingvragen op zich afgevuurd. "Het is best triest dat we hier een dag na de grootste overwinning in mijn carrière alleen maar over doping zitten te praten", zei de kopman van Sky.

Vooral de vergelijking met Lance Armstrong schoot Froome in het verkeerde keelgat. "Ik weet niets over doping. Ik weet wat ik heb gedaan om hier te komen en ben er enorm trots op. Lance bedroog de boel, ik niet. Einde verhaal." Vervolgens verliet hij de zaal.

Ook bij manager Dave Brailsford vormen de beschuldigingen een bron van ergernis. "Elke dag krijgen we dezelfde vragen. We doen er alles aan om aan jullie te bewijzen dat we niet vals spelen."

Brailsford is van plan om alle trainingsgegevens en bloedwaarden van renners door een onafhankelijke partij te laten onderzoeken. Mogelijk vraagt hij wereldantidopingagentschap Wada om hulp.