Buurtwachter Zimmerman vrijgesproken

De Amerikaanse buurtwachter George Zimmerman is vrijgesproken van alle aanklachten. Zimmerman stond terecht nadat hij de zeventienjarige Trayvon Martin doodschoot. Het proces deed veel stof opwaaien, doordat direct het vermoeden van racisme werd geuit.

Zimmerman werd moord zonder voorbedachten rade ten laste gelegd, wat door de jury nog afgezwakt kon worden tot dood door schuld. De zeskoppige jury, allen vrouwen, besliste na zo'n vijftien uur delibereren echter om Zimmerman volledig vrij te spreken. Dankzij de vrijspraak ontloopt Zimmerman een straf van 30 jaar tot levenslang.

De familieleden van Martin riepen luid 'nee, nee' bij het horen van de juryuitspraak. De NAACP, een belangenorganisatie voor gekleurden, liet weten teleurgesteld te zijn: "Vandaag heeft het recht Trayvon Martin en zijn familie in de steek gelaten." "We zijn woedend en kapot door dit oordeel", verklaarde de directeur van de NAACP.

Zimmerman, een blanke met Mexicaanse wortels, schoot de zwarte Martin naar eigen zeggen dood uit zelfverdediging. Dankzij de zogenaamde stand your ground-wetten die in Florida gelden, is de definitie van zelfverdediging en de hoeveelheid geweld die daarbij gebruikt mag worden erg rekkelijk.

Hoewel ze de discussie over de stand your ground-wetten deed oplaaien, werd de zaak vooral bekend door beschuldigingen van racisme. Volgens sommigen was Zimmermans daad het gevolg van racistische overwegingen.