Gooi wil van chloortrein af

De chloortrein die een paar keer per jaar onder meer door het Gooi rijdt, is daar niet langer welkom. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes zei vrijdag in het televisieprogramma Eenvandaag het onhandig te vinden dat de trein dwars door steden gaat. Hij wil samen met andere gemeenten aan de route pleiten voor verplaatsing van de chloortrein naar de Betuwelijn.

De trein rijdt onder meer door Amersfoort en Hilversum. Experts noemen het vervoer van chloor per spoor de veiligste manier die bestaat. In een rampenscenario uit 2000 stelden autoriteiten dat bij een ongeval met een chloortrein in stedelijk gebied vijfduizend doden en achttienduizend gewonden kunnen vallen.

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waarvan Broertjes voorzitter is, is bij lange na niet voorbereid op een omvangrijke ramp, meldt Eenvandaag vrijdag op basis van bronnen. Zo is al jarenlang niet altijd een calamiteitencoördinator aanwezig, ook al moet die er volgens de regels 24 uur per dag zijn.

Het komende halfjaar worden nieuwe veiligheidscoördinatoren gerekruteerd, licht Broertjes toe. Daardoor wordt dit probleem op termijn opgelost.

De Veiligheidsregio Flevoland kampt overigens met hetzelfde probleem. Ook daar is niet altijd een calamiteitencoördinator aanwezig. Daarom liet de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma, de voorzitter van de veiligheidsregio, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige maand al weten dat haar regio niet is berekend op een ramp.