Inflatie gestegen naar 2,9 procent

De inflatie is in juni licht gestegen ten opzichte van een maand eerder. De geldontwaarding kwam op jaarbasis uit op 2,9 procent, tegen 2,8 procent in mei. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Voornaamste oorzaak voor de stijging zijn de hogere benzineprijzen.

Gemiddeld gezien kwam een liter euro95 in juni uit op een prijs van 1,73 euro. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Voeding was in juni weliswaar drie procent duurder dan een jaar eerder, maar in mei lag die prijsstijging nog hoger.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode HICP kwam in juni uit op 3,2 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat is nog steeds ruim boven de gemiddelde inflatie in de eurozone, die in april uitkwam op 1,4 procent. Nederland behoort sinds de btw-verhoging op 1 oktober al tot de eurolanden met het hoogste inflatiecijfer. De inflatie in Nederland ligt nu 1,7 procentpunt boven die in de eurozone. Dit is het grootste verschil sinds juli 2002.