Timmermans tegen stoppen gesprekken met VS

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is het 'volkomen oneens' met de suggestie van de Franse president François Hollande om de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord te staken vanwege het afluisterschandaal. Dat heeft Timmermans dinsdag gezegd.

Timmermans herhaalde dat hij steun geeft aan het Europees Parlement en de Europese Commissie, die beide opheldering hebben geëist over berichten dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) op grote schaal Europese diplomaten heeft afgeluisterd. Dat is volgens het Duitse weekblad Der Spiegel het geval, zowel in de VS als in het Europese hoofdkwartier in Brussel. Der Spiegel zegt zich te baseren op informatie van de klokkenluider Edward Snowden.

Timmermans waarschuwde tegelijkertijd voor naïviteit over de activiteiten van geheime diensten. "Het mag geen verrassing heten dat inlichtingendiensten hun best doen om zo veel mogelijk te weten te komen over andere landen. We moeten niet vervallen in naïviteit."