Meer steun voor rookvrije horeca

Het draagvlak voor het rookverbod in de horeca groeit. Vijf jaar na de invoering is 65 procent ervoor. In 2010 was dat nog 56 procent, meldt het televisieprogramma Eenvandaag maandag na onderzoek onder 23 duizend mensen. Van de rokers geeft 32 procent aan voorstander te zijn van het rookverbod in de horeca.

46 procent van de rokers gaat vaak bewust naar kroegen of cafés waar wel kan worden gerookt. Over het roken in kleine cafés is nog wel verdeeldheid. 45 procent van alle deelnemers aan het onderzoek is daarvoor. Een vrijwel even grote groep van 48 procent is tegen.

Bijna drie op de tien deelnemers vinden dat het rookverbod moet worden uitgebreid naar de terrassen van horecagelegenheden. Een meerderheid van 68 procent vindt dat geen goed idee. Van de niet-rokers is 41 procent voor een rookverbod op terrasjes.

Op regionaal niveau is overigens in Limburg de meeste weerstand tegen het rookverbod. Daar wil 38 procent roken in horeca toestaan. In Groningen zijn de meeste voorstanders van het rookverbod. Van de Groningers is 73 procent tegen het roken in de horeca.