S&P somber over Nederlandse economie

De groei van de Nederlandse economie blijft de komende jaren zeer matig. De hoge schuldenlast van huishoudens, dalende huizenprijzen, bezuinigingen en de terughoudendheid van banken blijven een rem zetten op de binnenlandse vraag. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard& Poor's (S&P) in een maandag gepubliceerd rapport.

S&P verwacht dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar met 3 procent dalen en volgend jaar nog eens met 1 procent afnemen. Daarmee komen de prijzen zo'n 23 procent lager uit dan de piek die in 2008 werd bereikt. Samen met de hoge schuldenlast van huishoudens, de aanhoudende bezuinigingen en de pogingen van banken om hun kapitaalpositie te versterken, zorgt dit ervoor dat Nederland steeds meer afhankelijk wordt van de export voor economische groei.

Volgend jaar zal de export volgens S&P zo'n 15 procent groter zijn dan in 2008, maar die groei komt vooral door wederuitvoer. Die doorvoer van goederen uit andere landen levert de Nederlandse economie aanzienlijk minder op dan de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen.