VS voert 'Koude Oorlog'

De VS bedienen zich van methoden uit de tijd van de Koude Oorlog. Dat heeft de Duitse minister van justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger verklaard.

De minister reageerde op een publicatie van het Duitse blad Der Spiegel. Het blad onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in het kantoor van de EU in Washington microfoons heeft aangebracht. Bovendien werd het computernetwerk afgetapt. Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden die Der Spiegel heeft ingezien.

Leutheusser-Schnarrenberger: "Als de berichten kloppen doet dit denken aan methoden die vijanden in de Koude Oorlog gebruikten. Het is onbegrijpelijk dat onze vrienden in de VS Europeanen als vijanden zien." Ze eiste een 'onmiddellijk en uitvoerig' antwoord van de VS. Ze riep de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, op om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Door de microfoons kon de NSA meeluisteren met gesprekken. Via het tappen van het computernetwerk kreeg de dienst inzicht in e-mails en andere documenten. De NSA nam op dezelfde manier het EU-kantoor bij de VN in Washington 'onder vuur'. In een NSA-stuk uit september 2010 wordt de EU nadrukkelijk als 'aanvalsdoel' genoemd.

De NSA wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het afluisteren van telefoongesprekken in Brussel. Vanuit het NAVO-hoofdkwartier in de Belgische hoofdstad werden telefoons in het Justus-Lipsiusgebouw afgeluisterd. Daar worden alle vergaderingen van EU-ministers gehouden.