Lunch als protest tegen verspilling

In Turkije protesteert men tegen Erdogan, in Brazilië tegen een te hoge prijs van een buskaartje, in Egypte protesteert men tegen... zo'n beetje alles en ook in Nederland is de vonk overgesprongen. Enkele wereldverbeteraars hebben iets leuks bedacht: protesteren tegen verspilling van voedsel.

En hoe protesteer je tegen voedselverspilling? In andere landen gooit men met stenen of gaan ze heel boos schreeuwen tegen politiemeneren. In Nederland doen we dat anders. Hier gaan we lunchen. Geen normale lunch natuurlijk; dan neem je een soepje, getrokken uit de grootste pannen die Europa rijk is en ben je (dus) in ieder geval verzekerd van de aandacht van onze eigen staatssecretaris van Economische Zaken, de zeer bekwame Sharon Dijksma. Ook de Amsterdamse wethouder Freek Ossel van armoede kwam ook even mee-eten en z'n zorgen over de verspilling uitspreken.

De soep was getrokken van afgekeurd voedsel in het kader van Damn Good Food Waste, een initiatief van  onder andere het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen, Youth Food Movement en natuurlijk Natuur & Milieu. Volgens de deelnemende organisaties verspillen Nederlanders bijna een derde van het voedsel, hetgeen neerkomt op een totaal van 4,4 miljard euro dat we jaarlijks in de vuilnisbak mieteren, een bedrag waarvoor je elke Afrikaan de rest van z'n leven afgekeurde soep kan laten eten. 

In totaal kwamen er zo'n 6000 hongerigen op het evenement op het Museumplein te Amsterdam af. Voor zover bekend waren er geen voedselvergiftigingen.