Louis Leterrier: 'Morgan Freeman is een grappige vent'

Regisseur Louis Leterrier, wiens nieuwe film Now You See Me nu in de bioscopen te zien is, heeft zelf ervaren dat Morgan Freeman tijdens de opnames een erg grappige vent is en prettig om mee te werken. Tijdens een interview voor de film viel Morgan in slaap en werd weer wakker toen hem een vraag werd gesteld. "Ik sliep niet echt, maar ik testte Google-wimpers," aldus de 76-jarige acteur.

De thriller kent een echte topcast met onder anderen Woody Harrelson, Michael Caine, Morgan Freeman en Mark Ruffalo. "Tijdens de pre-productie waren we aan het verzinnen wie de personages zouden invullen en we zeiden al snel: laten we Morgan Freeman vragen en laten we Michael Caine vragen. Tot onze grote blijdschap zeiden ze allemaal ja. Het zijn allemaal echte filmlegendes, dus het was erg spannend om met ze samen te werken," vertelt de enthousiaste regisseur.

"Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat acteurs langer op de set stonden dan nodig. Morgan Freeman was bijvoorbeeld nauwelijks in zijn trailer te vinden en was bijna altijd op de set. Enorm fascinerend om dat te zien," vervolgt de Fransman, die eerder Clash of the Titans maakte. In Now You See Me draait het om vier illusionisten die in Las Vegas een enorme stunt uithalen. In het bijzijn van publiek beroven ze virtueel een bank in Parijs en het geld daalt neer over de hoofden van de toeschouwers. Wanneer de volgende dag blijkt dat de desbetreffende bank daadwerkelijk beroofd is, krijgt het viertal in één klap enorme bekendheid met hun briljante, onverklaarbare roof.

De interesse in magie kwam bij Leterrier al vroeg. "Toen ik klein was keek ik altijd naar goochelshows op televisie en dat vond ik altijd erg interessant. Ik geloofde toen echt dat het bestond en dat die mensen speciale krachten hadden. Ik twijfelde eraan of magie en films wel samen konden gaan, maar nu geloof ik dat het toch echt kan." Inspiratie kwam volgens de regisseur ook bij een andere bekende film met illusies vandaan, The Prestige. "De schrijver van de film was echt gek op die film. Ik vind Christopher Nolan [regisseur van The Prestige, red.] ook een genie. En het is ook een fantastische film, dus het heeft wel aan de basis gestaan van Now You See Me."

Het leuke aan magie is dat je eigenlijk niet wil weten hoe de vork in de steel steekt. Maar de regisseur kan daar natuurlijk niet omheen. "Het was niet erg om te weten hoe alle trucs werken. Ik kan nog steeds genieten van de film en het is vooral leuk om hem te bekijken met publiek. Je voelt dan de magische sfeer in de zaal en het genot van de bezoekers. Daar kreeg ik echt wel een kick van."

In Amerika opende de film net na Fast & Furious 6 op de tweede plek met een goed openingsweekend van ruim 29 miljoen dollar. Dan wordt er al snel gepraat over een vervolg, Hollywood kennende. "Ik zou een vervolg te gek vinden. Ik heb veel geleerd van magie en het is fantastisch om ermee te spelen. Wat mij betreft mag een deel twee er komen," sluit de Franse regisseur af.

De film Now You See Me is vanaf vandaag in de bioscopen te zien.