Haven Rotterdam doet walvisvlees in de ban

Reders en terminaloperators moeten stoppen met het transport van walsvisvlees uit IJsland dat via Rotterdam naar Japan wordt verscheept. Dat verzoek heeft het Havenbedrijf Rotterdam woensdag gedaan. Een reder heeft inmiddels toegezegd te stoppen met het transport. Hoeveel bedrijven nog meer betrokken zijn, is niet bekend.

Juridisch zijn er geen mogelijkheden om de doorvoer van walvisvlees te verbieden. De containers met het ingevroren vlees staan korte tijd op een terminal in een douanevrij gebied, waardoor het formeel Nederland niet in komt. Het havenbedrijf vermoedt dat er jaarlijks ongeveer vijftig containers met walvisvlees in de haven van Rotterdam aankomen.

Vanwege de maatschappelijke en politieke weerstand tegen de walvisvangst heeft het havenbedrijf bedrijven in ieder geval gevraagd om het transport via Rotterdam te staken. Het bedrijf hoopt ook dat andere havens in Europa walvisvlees in de ban doen.

Woensdag is in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een proces gestart tegen de Japanse walvisvangst. Australië eist dat Japan niet langer op walvissen mag jagen. Overheden en milieugroeperingen proberen al jaren een eind aan de Japanse walvisvaart te maken, tot dusverre zonder succes.