SP wil 'actualiteitenuurtje' met premier

De SP wil het wekelijkse vragenuur vervangen door een 'actualiteitenuurtje' met premier Mark Rutte (VVD) en de fractievoorzitters. Dat voorstel lanceerde Tweede Kamerlid Ronald van Raak maandag tijdens een overleg over de eigen begroting van het parlement voor 2014.

Volgens Van Raak is het huidige vragenuurtje 'niet leuk', niet aansprekend en veel te technisch. In de huidige opzet komen dinsdag tussen 14.00 en 15.00 uur gemiddeld zo'n zes ministers langs die aan de tand worden gevoeld door de fractiespecialisten van de verschillende partijen. Dat wordt live uitgezonden op tv.

De SP'er wil een vragenuurtje dat wel leuk is en dat kan volgens hem worden bereikt door de premier over de actualiteit te laten debatteren met de fractieleiders. Die zijn ook bij het grote publiek bekend. Bovendien zijn de fractievoorzitters geneigd om meer op hoofdlijnen te debatteren. Van Raak denkt dat zo'n actualiteitenuurtje er ook toe kan leiden dat er minder spoeddebatten worden aangevraagd.

Tijdens het debat over de eigen begroting doen vrijwel alle partijen voorstellen om het eigen functioneren te verbeteren. Zo wil D66 nieuwe ministers en staatssecretarissen in de toekomst eerst in de Kamer horen voordat zij kunnen aantreden. De ChristenUnie wil mensen voortaan in de Kamer onder ede kunnen horen zonder dat sprake is van een parlementaire enquête.

PVV'er Joram van Klaveren vindt het nog steeds een schande dat er geen Nederlandse vlag in het parlement hangt. Dat is in de Verenigde Staten en Duitsland wel het geval, wist hij. Bovendien wil hij dat de koran van de voorzitterstafel verdwijnt.

De Tweede Kamer moet verder ook enkele miljoenen bezuinigen. Als het aan Pierre Heijnen (PvdA) ligt, wordt vooral gesneden in de afdeling communicatie en voorlichting. Madeleine van Toorenburg (CDA) wil dat de parlementariërs minder vaak eerste klas vliegen. Bovendien vindt zij het absurd dat Kamerleden een vergoeding krijgen voor de buitenlandse reizen die ze maken.