Kabinet richt zich op internationale veiligheid

Omdat veiligheid een grensoverschrijdende aangelegenheid is, heeft het kabinet voor het eerst een overkoepelende, internationale veiligheidsstrategie gemaakt. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de visie 'Veilige Wereld, Veilig Nederland' van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

"De dreigingen van vandaag trekken zich weinig aan van grenzen of dijken. Interne en externe veiligheid zijn niet meer van elkaar te scheiden", staat in het stuk. "Wat in de wereld om ons heen gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en onze welvaart." Het kabinet heeft de visie geschreven met het oog op de snelle machtsverschuivingen in de wereld.

Timmermans onderscheidt drie strategische belangen in het internationale veiligheidsbeleid: de verdediging van het eigen grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten, een goed functionerende internationale rechtsorde en economische veiligheid.

Bij de uitvoering van het buitenlandse veiligheidsbeleid moet de nadruk liggen op onder meer de instabiele regio's in de buurt van Europa, wapenbeheersing, handel en ontwikkelingssamenwerking. Veiligheid vergt een 'continue investering en een actieve internationale inzet om een veilige wereld en daarmee een veilig Nederland zeker te stellen', aldus Timmermans.

Het kabinet besluit binnenkort over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei premier Mark Rutte (VVD) dat de JSF geen deel uitmaakt van de veiligheidsstrategie.