100 miljard onnodig verspild aan infrastructuur

Kostenoverschrijdingen en uitstel van grote infrastructurele projecten hebben de Nederlandse overheid sinds 1980 ongeveer honderd miljard euro gekost. Dat blijkt vrijdag uit een inventarisatie van Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de Technische Universiteit Delft, in De Telegraaf. Vooral de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen viel fors hoger uit dan begroot.

"Ik ben zelf ook met stomheid geslagen", stelt de hoogleraar. Hij noemt het bedrag een ruwe schatting en zegt bij het berekenen te zijn uitgegaan van een voorzichtige benadering. "Als je het zo bij elkaar optelt, kom je tot duizelingwekkende bedragen die gemoeid zijn met de investeringen die onnodig gedaan zijn de afgelopen decennia."

Grootste overschrijding is volgens Van Wee de hogesnelheidslijn, die 7,8 miljard euro kostte in plaats van de voorziene 3,5 miljard. Andere voorbeelden zijn de in 1995 opgeleverde Betuweroute - die werd opgeleverd voor 4,7 miljard terwijl 2,5 miljard was begroot - en de Noord/Zuidlijn, die met 2,4 miljard euro tot dusver ruim een miljard over budget ging.