Geen akkoord over asielzaak Assange

Groot-Brittannië en Ecuador hebben maandag geen akkoord weten te bereiken over de asielkwestie van WikiLeaks-voorman Julian Assange, die zich al bijna een jaar schuilhoudt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino voerde maandag overleg met de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague in de hoop een diplomatieke oplossing te vinden voor de asielkwestie. Dat is niet gelukt en de ministers hebben nu besloten een werkgroep op te richten die zich over de kwestie moet gaan buigen.

Assange zocht zijn toevlucht in de ambassade van Ecuador om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen. De Zweedse autoriteiten willen Assange horen in verband met twee aanrandingszaken. Ecuador heeft Assange politiek asiel aangeboden, omdat gevreesd wordt dat Assange via Zweden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij dreigt daar te worden berecht voor het lekken een groot aantal vertrouwelijke diplomatieke documenten. Groot-Brittannië weigert Assange echter een veilige doortocht te verlenen, zodat hij vastzit in de ambassade.