Woensdag mogelijk warmste dag ooit

Woensdag wordt het mogelijk zo warm, dat het absolute Nederlandse temperatuurrecord ooit gemeten kan sneuvelen. Dat meldt Meteoconsult maandag. Het huidige record staat op 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld.

Naar verwachting wordt het woensdag in het oosten en zuiden lokaal 38 graden. Heel misschien stijgt het kwik zelfs tot 39 graden, waarmee het record in gevaar komt.

Volgens de huidige berekeningen zit alles mee om een voor Nederland zeldzaam hoge temperatuur te krijgen, aldus een meteoroloog van Meteoconsult. De atmosfeer is zeer warm en droog genoeg om het lang zonnig te houden. Ook wind vanaf zee vormt naar verwachting geen bedreiging voor de extreme temperaturen.

Het enige dat roet in het eten kan gooien, zijn onweersbuien. Als die woensdagmiddag al ontstaan in plaats van later op de dag, is het maar de vraag of het warm genoeg wordt voor een record. Ook nachtelijk onweer in Frankrijk kan voor extra bewolking in Nederland zorgen.

De kans dat het record daadwerkelijk wordt verbroken is volgens een meteoroloog van Meteoconsult zo'n een op vier. "Maar dat überhaupt deze belachelijk hoge temperaturen al worden gehaald, is al uniek."

Maandag is het al een stuk warmer dan de afgelopen tijd. Aan het einde van de middag kan het in Limburg al tot tropische temperaturen komen. Dinsdag is 34 graden haalbaar.