'Geweld Istanbul valt wel mee'

Het van oorsprong Turkse PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk vindt dat het geweld dat de Turkse politie dit weekeinde gebruikte in Istanbul "wel mee valt", vergeleken met politiegeweld in andere landen. Hij zei dat zondag in het radioprogramma De Stemming van de Limburgse zender L-1.

Op de vraag of hij het geweld bij de ontruiming van het Gezi Park buitenproportioneel vond, antwoordt hij: "Ja, dat weet ik niet. Als ik het vergelijk met Londen en andere landen, valt het geweld met andere landen vergeleken wel mee." Vervolgens stelt Öztürk dat de politie in Nederland ook geweld gebruikte bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. "Ik keur het geweld niet goed, maar zeg wel dat ook in andere landen, op een moment dat er echt veel gebeurt, de politie ingrijpt."

Update 22:07
PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk betreurt dat het beeld is ontstaan dat hij het geweld van de politie in Istanbul goed zou keuren. "Elke vorm van buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten keur ik af", twitterde hij zondagavond.

Öztürk had zondagochtend tegen de Limburgse zender L1 gezegd dat het geweld van de Turkse politie wel meevalt. Ook in andere landen grijpt de politie in als er echt wat gebeurt, zei hij. De politicus maakte de vergelijking met onder meer de gebeurtenissen ten tijde van de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 in Amsterdam. Toen werden tanks ingezet.

De oproerpolitie veegde zaterdagavond het Gezipark bij het Taksimplein schoon en schuwde geweld niet. Er vielen tientallen gewonden. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel noemde het geweld zondag 'excessief'. Haar partijgenoot Michiel Servaes sprak van 'buitengewoon schokkende beelden uit Turkije dit weekend'. "Buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten moet stoppen."

PvdA-Kamerlid: geweld Istanbul valt wel mee
PvdA-Kamerlid: geweld Istanbul valt wel mee (Foto: ANP)