'Tetten' toegestaan op Facebook

Het goede nieuws: het is tegenwoordig toegestaan om foto's van tetten te posten op Facebook. Het slechte nieuws: het mogen alleen de verwijderde tetten van mensen met borstkanker zijn. Dus zet de tissues en de vaseline maar weer weg, tenzij je houdt van aftrekken op gruwelijke littekens.

Facebook heeft een beleid dat typisch is voor Amerikaanse bedrijven: iedere tepel wordt vakkundig gecensureerd. In hun richtlijnen wordt dit beschreven met het vage: "Ook leggen we beperkingen op het weergeven van naakt." Daarom werden de foto's van mannen en vrouwen die een mastectomie ondergingen ook verwijderd.

Maar dat was zwaar tegen de zin van een stel borstkankerpatiënten. Patiënt Scorchy Barrington is daarom een petitie begonnen die Facebook oproept de foto's te laten staan. Ze schrijft: "Door zulke foto's te verwijderen, geeft Facebook het idee dat onze strijd tegen deze ziekte verborgen moet blijven."

Ze vindt dat, omdat er niets aantrekkelijks is aan een weggehaalde borst met een enorm litteken, dat zulke foto's niet gecensureerd hoeven te worden. In de petitie schrijft ze: "Foto's van na de mastectomie seksualiseren de menselijke anatomie niet noch herleiden ze het tot een object."

Omdat dingen weigeren aan borstkankerpatiënten tegenwoordig gelijk staat aan het verkrachten van kittens, heeft de internetgigant toegegeven. In een verklaring laten ze weten geen problemen te hebben met foto's van verwijderde borsten. Ze wijten alle verwijderingen van zulke foto's aan foutjes van hun censuurafdeling.