VVD-achterban loopt niet warm voor JSF

De achterban van regeringspartij VVD is verdeeld over de aankoop van de Joint Strike Fighter als vervanger van de Nederlandse F-16's. In een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag gaf 46 procent van de VVD-stemmers vrijdag aan tegen de komst van de JSF te zijn. 41 procent is wel enthousiast over het nieuwe gevechtsvliegtuig.

De weerstand onder de PvdA-aanhang is nog veel groter dan bij liberale stemmers. Ruim driekwart (77 procent) is tegen de aanschaf van de JSF. De aankoop van het toestel, waarover al jaren wordt gediscussieerd, ligt gevoelig bij de PvdA, zeker gezien de extra miljardenbezuinuigingen waarover het kabinet moet besluiten.

Van alle ondervraagden is 65 procent tegen het aanschaffen van de nieuwe straaljager. Bijna driekwart van de ondervraagden (71 procent) vindt het onverantwoord om in crisistijd vier miljard uit te trekken voor nieuw wapentuig. Alleen onder de achterban van de CDA is een meerderheid (55 procent) nog voor de aankoop van het Amerikaanse toestel.

Een kwart van de mensen die Eenvandaag ondervroeg vindt het zonde om nu te stoppen met de JSF, gezien de investeringen die tot dusver al zijn gemaakt.

Het kabinet moet deze zomer definitief beslissen of Nederland overstapt op de JSF. RTL Nieuws meldde donderdag dat de regering al heeft besloten de aanschaf door te zetten, maar minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ontkent dat de kogel al door de kerk zou zijn.