Lucas en Spielberg: filmindustrie stort in

Steven Spielberg en George Lucas stellen dat de filmindustrie in zwaar weer terechtkomt. "Vier of misschien zes peperdure films zullen gigantisch floppen en dat zal het hele speelveld veranderen", zei Spielberg. Ook Lucas voorziet dat de focus op megaproducties voor grote problemen zal zorgen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Volgens Spielberg moet de industrie na het instorten drastisch veranderen en zullen prijskaartjes voortaan per film gaan verschillen. De bioscoopkaartjes voor een dure productie zullen meer kosten dan die van een onafhankelijke film.

De twee filmmakers uitten hun zorgen aan de University of Southern California, waar ze waren uitgenodigd voor de opening van een nieuw gebouw. De twee filmmakers studeerden zelf ook aan de universiteit in Los Angeles.

Volgens Spielberg worden de ideeën van jonge filmmakers door filmmaatschappijen gezien als 'te experimenteel'. "Dat is het grote gevaar en uiteindelijk komt er een implosie", waarschuwt de regisseur, die doorbrak met de thriller Jaws uit 1975.

Star Wars-bedenker Lucas hekelt de focus op de massa en stelt dat filmmaatschappijen niet meer geïnteresseerd zijn in films voor een kleiner publiek. Hij noemt de tv-zenders 'veel avontuurlijker'. "Ik denk dat uiteindelijk films als Lincoln verdwijnen uit de bioscoop en op televisie terechtkomen", aldus de regisseur.

Spielberg beaamt dat zijn drama over president Abraham Lincoln bijna aan de Amerikaanse betaalzender HBO was verkocht. De film met Daniel Day-Lewis verzilverde dit jaar twee van de twaalf Oscarnominaties.