PvdA: jeugdwerkloosheid prioriteit in EU

De bestrijding van jeugdwerkloosheid in de Europese Unie heeft de 'absolute prioriteit' van de PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op het zogenoemde Europa-festival van de partij in Utrecht over de verkiezingen voor het Europarlement volgend jaar.

Samsom wil dat van het Europese jeugdwerkgarantieplan meer wordt gemaakt dan 'holle retoriek'. Hij wil dat het plan geldt voor jongeren tot 27 jaar. Ook zou er een Europese vacaturebank moeten komen voor leerwerkstages in sectoren met een tekort aan arbeidskrachten.

De PvdA-leider wil ook dat de Europese Investeringsbank garanties gaat geven aan midden- en kleinbedrijven die initiatieven tonen. Volgens Samsom ligt zestig miljard euro te wachten 'omdat we geen risico's durven nemen, niet voor elkaar garant durven te staan'.

Volgens Samsom moet Europa 'gerepareerd' worden. Daarvoor moet Nederland wel bereid zijn meer bevoegdheden te delen 'dan we comfortabel vinden'. "En ja, het zal ook meer kosten dan we vooraf hadden gedacht. Omdat landen de tijd en de ruimte moeten krijgen om zich weer op te richten van de dreun die de crisis uitdeelde."