Franse activist zwaargewond na aanval skinheads

Een extreemlinkse activist is woensdagavond bij het treinstation Saint-Lazare in Parijs aangevallen door een groepje skinheads. Het slachtoffer, de 19-jarige Clément Méric, is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. De aanvallers zijn vooralsnog niet opgepakt. Méric was lid van de jongerenafdeling van de Linkse Partij. Volgens de partij is Méric hersendood.

De Franse krant Le Monde meldt op basis van een bron bij de politie dat Méric rond 18.00 uur bij een winkel aan de Rue Caumartin was toen een groep van drie skinheads arriveerde. Er ontstond ruzie tussen de skinheads en een andere groep jongeren. Er werd gescholden en er ontstonden duw- en trekpartijen. De skinheads kregen op zeker moment versterking en wachtten Méric op bij de winkel. Hij werd tegen een metalen paal gesmeten en een ooggetuige verklaarde dat hij een harde klap hoorde toen Méric met zijn hoofd tegen de paal terechtkwam.

De skinheads zouden lid zijn van de nationalistische jongerenpartij JNR. Partijleider Serge Ayoub ontkent echter dat zijn partij betrokken is bij de aanval op Méric. Marine le Pen, partijleider van het extreemrechtse Front National, noemde het geweld ontoelaatbaar. Ze zei dat als blijkt dat organisaties als de JNR hun leden aanzetten tot geweld, deze moeten worden ontbonden.

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls verklaarde zo snel mogelijk een eind te willen maken aan dit soort geweld, dat volgens hem de kenmerken van extreemrechts draagt. De burgemeester van Parijs heeft politie en justitie opgedragen zo snel mogelijk de daders in de kraag te vatten. Linkse activisten hebben vanwege het geweld tegen Méric demonstraties aangekondigd.