Femen-activistes berecht voor 'losbandigheid'

Drie Femen-activistes die in Tunesië voor de rechter staan, worden beschuldigd van 'losbandigheid' en niet, zoals gevreesd, van het schenden van de goede zeden. Als ze veroordeeld worden kunnen de drie, twee Françaises en een Duitse, een half jaar cel krijgen.

De rechter onderbrak het proces tegen de drie direct na de ochtendzitting, omdat raadslieden van islamitische verenigingen hadden gevraagd als burgerpartij aan het proces mee te mogen doen. De drie vrouwen, Pauline Hillier, Marguerite Stern en Josephine Markmann, werden vorige week aangehouden nadat zij uit protest hun borsten hadden ontbloot wegens de arrestatie van Amina Sboui, een Tunesische activiste die beschuldigd wordt van het schenden van de goede zeden en ontheiliging van graven. De zaak ligt gevoelig in Tunesië, waar de islamitische partij Ennahda regeert.

Overal dringen salafistische organisaties aan op invoering van de sharia. Onder de islamitische verenigingen die tot het proces toegelaten willen worden, zijn ook salafistische. Wanneer de rechter een besluit neemt, staat niet vast. Indien de verenigingen worden toegelaten, hetgeen verwacht wordt, zal dit de duur van het proces rekken, aangezien zij eerst kennis moeten kunnen nemen van het dossier. De drie Femen-leden betraden de rechtszaal gekleed in een geheel bedekkende safsari, de traditionele kledij in Tunesië. Hun verdediger, de Franse advocaat Patrick Klugman, eiste vrijspraak. Hij schaarde het protest van zijn cliënten onder de vrijheid van meningsuiting. Buiten de rechtbank, die door politie was afgezet, protesteerden enkele tientallen mensen.

In Parijs werd gedemonstreerd voor de Tunesische ambassade. Sboui zou onder meer 'Femen' op de muur van een begraafplaats hebben geschilderd. Haar proces vindt achter gesloten deuren plaats. Eerder poseerde zij met ontbloot bovenlijf voor vrouwenrechten.

Op de internationale luchthaven van Tunis werden woensdag twee vrouwen uit Oekraïne en Wit-Rusland aangehouden, omdat zij en een Oekraïense medestander die even daarvoor in haar hotel werd opgepakt een topless protestactie wilden houden bij de rechtbank. De drie vrouwen, ook lid van Femen, zijn het land uitgezet.