Suriname levert Nederlandse pedofiel uit

Suriname levert binnenkort een veroordeelde pedofiel uit aan Nederland. Dat besliste een rechtbank in Paramaribo afgelopen woensdag.

Het gaat om de nu 66-jarige Ronald S., die in 1999 in Nederland werd veroordeeld voor het plegen van seksuele handelingen met meisjes die op dat moment jonger waren dan zestien. Na zijn veroordeling vluchtte S. naar Suriname, waar hij intussen al veertien jaar lang verblijft.

De vraag tot uitlevering kwam vanuit het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie en was gericht aan het Surinaamse departement van Justitie. Op basis van een uitleveringsverdrag tussen beide landen werd uiteindelijk ingestemd met het Nederlandse verzoek.

Tijdens de rechtszitting opperde de advocaat van de verdachte dat zijn cliënt al zo lang in Suriname woont dat hij in Nederland nergens meer terecht kan. De rechter oordeelde echter dat het uitleveringsverdrag 'onverkort' moet worden toegepast.

De belangrijkste vereiste daarbij was dat de verdachte nog steeds de Nederlandse nationaliteit bezit. Suriname levert geen eigen onderdanen uit.

Het is nog niet bekend wanneer de uitlevering gebeurt.