Dijsselbloem houdt rekening met extra bezuinigingen

Het kabinet lijkt zelf ook niet meer te geloven in een snel herstel van de Nederlandse economie, om extra bezuinigingen te voorkomen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sluit niet uit dat er juist extra bezuinigingen nodig zijn, bovenop het vorige maand van tafel gehaalde bezuinigingspakket. "Als het meer wordt, dan zullen we daar een goede begroting bij maken", zei de minister dinsdag tegen RTLZ.

"Je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat met de verdere verslechtering van de economie, de problemen eerder groter zijn geworden dan kleiner", zei Dijsselbloem. Bij het sluiten van een sociaal akkoord in april stelde premier Mark Rutte (VVD) nog dat de economie een stimulans kon krijgen, omdat mensen door dat akkoord meer zekerheden krijgen.

Volgens Dijsselbloem is het pleidooi van de premier nog steeds relevant. "Er is ruimte voor herstel." De somberheid is in sommige sectoren te ver doorgeslagen, stelt de minister.

Het gehoopte herstel was voor het kabinet reden om bij het sluiten van het sociaal akkoord ook het bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro voorlopig in de ijskast te zetten. Dijsselbloem hintte erop dat het pakket, mogelijk aangevuld met extra bezuinigingen weer wordt afgestoft. "De werkloosheid is opgelopen en de groei is nog niet hervat. Dat vertaalt zich naar de begroting."

De minister benadrukte dat pas in augustus een definitief besluit wordt gemaakt over de begroting van volgend jaar. Voor de zomer stuurt Dijsselbloem echter al wel voorstellen die 'in potlood' zijn geschreven naar de Tweede Kamer. Over die voorstellen wordt dan met de oppositie gesproken, omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Volgens Dijsselbloem zijn de onderhandelingsmarges echter klein. "De mogelijkheden zijn beperkt, dus hopelijk zijn de wensen ook beperkt."