'Nederland moet minder artsen opleiden'

Nederland moet minder medisch specialisten opleiden. Nu worden er te veel artsen opgeleid, waardoor er zelfs sprake is van werkloosheid. Dat zeggen het Capaciteitsorgaan en de Jonge Orde, de beroepsvereniging van jonge artsen, schrijft de NOS zaterdag.

Het Capaciteitsorgaan, een adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vindt dat het aantal opleidingsplekken 'fors' verminderd moet worden. Steeds meer taken van de artsen worden overgenomen door gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast werken oudere specialisten gemiddeld anderhalf jaar langer door.

Volgens een telling van de Jonge Orde kan momenteel vijf procent van de opgeleide specialisten geen baan vinden. Slechts de helft van de jonge artsen heeft een vast contract, terwijl 42 procent een tijdelijk contract heeft.

De Jonge Orde sluit zich aan bij het pleidooi van het Capaciteitsorgaan om de toestroom van studenten te verminderen. De vereniging wil verder dat er meer tijdelijke functies komen. Volgens de Jonge Orde kan dat onder meer door oudere specialisten hun werkzaamheden versneld te laten afbouwen.