Joanna wil geen gesprek met koning

De republikeinse activiste Joanna van der Hoek wil geen gesprek met koning Willem-Alexander. Zij neemt afstand van een brief die voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen mede uit haar naam heeft verstuurd.

"Ik feliciteer de koning niet met zijn nieuwe functie, tevens hoef ik ook geen gesprek met hem over vrijheid van meningsuiting", meldt Van der Hoek in een verklaring op Facebook. "Ik erken onder geen enkele omstandigheid de autoriteit van de koning."

Maessen meldde donderdagochtend dat hij Willem-Alexander mede namens Joanna per brief had verzocht om een gesprek over betere bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Van der Hoek zegt het vreemd te vinden dat haar naam onder de brief staat. "Ik heb de heren van het NRG nadrukkelijk verzocht mij buiten deze actie te houden."

Maessen en Van der Hoek werden op de dag van de inhuldiging van Willem-Alexander gearresteerd op de Dam, hoewel vooraf was gezegd dat 'individueel protest' zou worden toegestaan. De twee werden na korte tijd weer vrijgelaten. Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was hun arrestatie het gevolg van een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'.

Volgens Maessen was Joanna het wel degelijk eens met de brief, maar heeft ze veel negatieve reacties gehad en is ze daarvan geschrokken. "Ze wil zich nu terugtrekken uit de publiciteit", zegt Maessen. Hij heeft daar begrip voor, omdat Joanna de afgelopen tijd is 'besprongen' door de media.