Foto's vermiste broertjes ook op Duitse stations

Foto's van de twee broertjes uit Zeist die sinds dinsdag worden vermist zijn ook te zien op schermen op Duitse treinstations. Omdat hun vader ook in het Limburgse Beek was, is voor het eerst een Europees Amber Alert verstuurd. "Beek ligt maar tien minuten van de Duitse en de Belgische grens", legt directeur van Amber Alert Nederland Frank Hoen uit. Hij is ook oprichter van het Europese Amber Alert.

Het Europese Amber Alert werd in maart opgezet. Eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes deed destijds een oproep aan iedereen om zich bij het Europese Amber Alert aan te sluiten. Omdat het nog relatief jong is, zijn er nog niet veel mensen die zich hebben aangemeld. Wel zijn al verschillende buitenlandse media aangesloten. De foto's van de jongens worden dus onder meer getoond op nieuwssites en alle Duitse stations in de buurt van de Nederlandse grens. Ook zijn vertalingen in het Frans en het Duits aangereikt.

"Het moet nog groeien", zegt Hoen. "Het Europese Amber Alert is nu vergelijkbaar met het Nederlandse alert van een paar jaar geleden. Maar daar zijn inmiddels ook al anderhalf miljoen mensen en duizenden bedrijven bij aangesloten en daarmee bereiken we zo'n zeven miljoen mensen." Met het Europese Amber Alert worden nu naar verwachting enkele tienduizenden mensen bereikt. "Het wordt nooit voor heel Europa afgegeven, dat heeft geen zin. In dit geval is het alleen voor de omliggende landen afgegeven."

Nederland is volgens Hoen een voorloper vergeleken met andere landen als het om Amber Alert gaat. "In het kader van het Europese Amber Alert kunnen we ook helpen bij het inbouwen van een goed systeem. Hierover zijn we in gesprek met andere landen."