Agenten niet vervolgd voor doden man met tomahawk

De agenten die betrokken waren bij het fatale schietincident vorige maand in Rotterdam worden niet vervolgd. Ze mochten schieten omdat gevaar dreigde voor omstanders. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de rijksrecherche.

Ondanks waarschuwingen en het afvuren van waarschuwingsschoten bleef het 29-jarige slachtoffer met een soort tomahawk rondzwaaien. De man werd uiteindelijk dodelijk geraakt toen de agenten gericht op hem schoten. Om eventuele slachtoffers te voorkomen, moest hij worden gestopt. Volgens justitie voldeed het gebruik van de vuurwapens aan de daarvoor gestelde regels.

De man werd op 7 april doodgeschoten in de Fazantstraat. Aan het incident ging een incident met enkele stadswachten vooraf. De toezichthouders spraken de man aan op het feit dat zijn honden losliepen. Daar was hij al vaker op aangesproken. Toen hij vervolgens geen identiteitsbewijs kon laten zien, werd hij aangehouden. De man gedroeg zich agressief en sloeg een van de stadswachten tegen de grond.

Enkele omstanders bemoeiden zich met het incident. Een van hen probeerde hem te kalmeren en een andere man sloeg hem. De man vertrok daarna naar zijn woning en kwam even later terug met een tomahawk. Met het wapen liep hij richting de gealarmeerde politie en de omstanders. Een agent trok zijn pistool waarna de man rechtsomkeert maakte en ervandoor ging. De politie zette de achtervolging in uit vrees voor slachtoffers.

Twee andere agenten losten op dat moment waarschuwingsschoten. Een van hen schoot uiteindelijk gericht op de wegrennende man. De als eerste aangekomen agent schoot daarna nog eens op zijn benen en lichaam. Het slachtoffer werd geraakt door twee kogels, onder meer in zijn rug. Uit sectie is gebleken dat hij onder invloed van alcohol was.

De familie van het slachtoffer heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Openbaar Ministerie, zo laat hun advocaat Sander Janssen in een reactie weten. De familieleden overwegen juridische stappen.