'Amsterdam wordt oranje hoofdstad van de wereld'

Dinsdag zal Amsterdam de oranje hoofdstad van de wereld zijn. Dat beloofde premier Mark Rutte (VVD) de internationale pers zondag tijdens een persconferentie in Amsterdam. Volgens Rutte wordt het een 'historische dag voor Nederland'.

In het zondag geopende perscentrum in de Beurs van Berlage werden buitenlandse journalisten door Rutte, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) bijgepraat over de festiviteiten op 30 april, maar ook over de positie van het koningshuis in Nederland.

Van der Laan zei nogmaals dat dinsdag vooral in het teken van feest moet staan en De Graaf legde uit wat de betekenis is van de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Rutte gaf de journalisten uit onder meer Argentinië, Duitsland en Japan college over wat de constitutionele monarchie in Nederland behelst.

Gevraagd naar de veiligheidsmaatregelen benadrukte Van der Laan dat het onmogelijk is om ieder risico uit te sluiten. Maar aan de voorbereidingen zal het niet liggen, zei hij. Tienduizend agenten zullen in Amsterdam op straat zijn.

Rutte wilde niet ingaan op specifieke veiligheidsmaatregelen en ook niet op de kosten daarvan, omdat dit kwaadwillenden inzicht zou kunnen verschaffen in de beveiliging.

Rutte zei in januari, daags nadat koningin Beatrix haar abdicatie had aangekondigd, dat de inhuldiging in deze tijd van economische crisis 'op sobere wijze' gevierd zou worden. Daar wordt nog steeds niet aan getornd, zei hij zondag. Het rijk betaalt vijf miljoen euro bij aan de inhuldiging, de gemeente Amsterdam zeven miljoen. Daarin zijn de beveiligingskosten niet meegerekend.

Onder 'sober' hoeft niet te worden verstaan dat er niet gedronken zal worden. "Uiteraard zullen er een of twee glazen bier worden gedronken", stelde de premier de buitenlandse journalisten gerust.