Kwartaalwinst Samsung naar recordhoogte

Samsung Electronics heeft in het eerste kwartaal een recordwinst van 7,2 biljoen Koreaanse won (4,9 miljard euro) geboekt, 42 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2012. Hoewel de nieuwe Galaxy-smartphone over een paar dagen in de winkel verschijnt, bleef er in het eerste kwartaal veel vraag naar de bestaande modellen. Dat maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf vrijdag bekend.

De recordwinst in het eerste kwartaal was twee procent hoger dan in het vierde kwartaal. Analisten waren juist uitgegaan van een lagere winst. De verkopen blijven meestal achter na de feestdagen in het vierde kwartaal. Ook stellen consumenten de aanschaf van een telefoon vaak uit, als zij weten dat er een nieuwe versie op de markt komt. Apple stelde dat de tragere groei in het eerste kwartaal te wijten was aan de komst van een nieuw model iPhone.

Samsung lanceert de nieuwe S4-telefoon vrijdag in Zuid-Korea en brengt de telefoon een dag later ook op de Amerikaanse markt. Analisten verwachten opnieuw recordwinsten in de komende twee kwartalen als de S4 goed gaat verkopen. Samsung verwacht dat de S4 beter gaat verkopen dan de S III.

De recordwinst werd geboekt ondanks de kosten van een schikking met Apple over intellectuele eigendomsrechten. Analisten schatten dat de schikking Samsung zeshonderd miljoen dollar heeft gekost.

De verkopen van Samsung stegen met zeventien procent tot 52,9 biljoen won. Het bedrijfsresultaat steeg met 54 procent tot 8,8 biljoen won.