Ziggo laat klanten draadloos internet delen

Internetaanbieder Ziggo laat over het hele land klanten gebruikmaken van elkaars internetverbinding. De eerste 65.000 wifispots van Ziggo-klanten worden 7 mei in Den Haag geactiveerd. Eind augustus moeten dat er over heel Nederland een miljoen zijn. Dat heeft het internetbedrijf donderdag bekendgemaakt.

Om van de dienst gebruik te kunnen maken moeten klanten hun laptop of smartphone eenmalig aanmelden. Daarna kan het apparaat op alle ingeschakelde wifispots contact maken. Op elke thuisverbinding kunnen maximaal twintig Ziggo-klanten tegelijk ingelogd zijn.

In mei en juni worden in Zuid-Holland tweehonderdduizend spots ingeschakeld. Noord-Holland en Utrecht volgen in juni met eenzelfde aantal. In Brabant worden in juni en juli honderdvijftigduizend verbindingen actief, terwijl in juli ook Limburg en Twente volgen. De rest van Overijssel, Friesland en Drenthe zijn de laatste regio's waar het kabelbedrijf de wifispots aanzet.

De dienst om het thuisinternet te delen werd getest in Groningen. Volgens Ziggo waren de gebruikers tevreden over de dienst. Slechts een procent van de gebruikers heeft de functie om internet te delen met anderen uitgeschakeld.

Het delen van de thuisverbinding heeft overigens geen invloed op de internetsnelheid van de klanten zelf. De twee verbindingen zijn van elkaar gescheiden. Daardoor vormt de wifispot ook geen gevaar voor de veiligheid van een eigen thuisnetwerk.