Noordelijke ME te laat op paraatheidstest

Een paraatheidstest van de mobiele eenheid in het noorden van het land op tweede paasdag is beroerd verlopen. Een woordvoerder van de politie bevestigt maandag een bericht in Dagblad van het Noorden dat het telefoonsysteem dat wordt gebruikt om manschappen op te roepen dienst weigerde. Manschappen kwamen daardoor pas laat of soms zelfs helemaal niet opdagen.

Dat de test zo slecht verliep is met het oog op de Facebookrellen in het Groningse Haren opmerkelijk. De commissie onder leiding van voormalig PvdA-leider Job Cohen concludeerde over de rellen onder meer dat er aanvankelijk te weinig leden van de mobiele eenheid waren en dat de opkomsttijd van de ME te lang was.

De politiewoordvoerder laat maandag in een reactie weten dat doordat de techniek voor het oproepen van mensen dienst weigerde, elke ME'er afzonderlijk moest worden gebeld. "Dat kost meer tijd en niet iedereen is bereikt." De bedoeling was dat drie pelotons zouden komen opdraven, uiteindelijk waren er naar de ontmoetingsplek in Assen voldoende manschappen gekomen om ruim twee pelotons uit samen te stellen.

Het foutje is hersteld, zegt de woordvoerder. Vorige week is weer een oefening gehouden. "Die liep als een trein. Oefeningen zijn er om dit soort dingen uit te testen en ervoor te zorgen dat dit soort dingen goed komt", aldus de zegsman.