'Zwartspaarders hebben 1,1 miljard euro in Europa'

Nederlandse zwartspaarders hebben bij elkaar 1,1 miljard euro op rekeningen in Luxemburg en Oostenrijk voor de Belastingdienst verstopt. Dat heeft het ministerie van Financiën voor het AD berekend, schrijft de krant donderdag. Het ministerie berekende de tegoeden aan de hand van de door de landen ingehouden bronheffing.

Veel Nederlanders hebben hun zwarte geld volgens de krant de afgelopen jaren teruggehaald of verhuisd uit angst te worden ontdekt. In 2010 stond nog anderhalf miljard euro spaargeld op bankrekeningen in Luxemburg en Oostenrijk en een jaar eerder was dat nog drie miljard euro.

Als Oostenrijk en Luxemburg als laatste Europese landen het bankgeheim afschaffen, zouden de zwartspaarders die daar geld hebben gestald ook tegen de lamp lopen.

Luxemburg kondigde woensdag aan dat het andere Europese landen vanaf 2015 informatie gaat geven om belastingontwijking tegen te gaan. De toezegging kwam na internationale druk op het land om een einde te maken aan het bankgeheim. De druk op Oostenrijk om het bankgeheim prijs te geven neemt hierdoor toe, maar het land heeft nog geen toezeggingen gedaan. Bondskanselier Werner Faymann zei deze week wel toe dat hij opnieuw met Brussel in overleg wil.

"Het net sluit zich rond zwartspaarders", stelt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in de krant. Volgens hem wordt het steeds moeilijker om spaargeld geheim te houden. "Ik ben blij dat ook Luxemburg inziet dat een bankgeheim niet meer van deze tijd is."