Oesters Waddenzee besmet met herpesvirus

Japanse oesters in de Waddenzee blijken besmet te zijn met een voor hen dodelijk herpesvirus. Bij onderzoek naar de schelpdieren uit het Nederlandse deel van de zee dook het virus zo vaak op, dat onderzoeksbureau Gimaris dinsdag concludeert dat het virus zich er definitief heeft gevestigd onder Japanse oesters.

Het instituut verzamelde vorig jaar op vijf plekken jonge Japanse oesters in het Nederlandse deel van de Waddenzee, onder meer bij Schiermonnikoog, de Eemshaven en Termunterzijl. Met dna-onderzoek werd gekeken of de oesters het virus onder de leden hadden. Van drie van de vijf plekken waar de oesters vandaan waren gehaald, bleken schelpdieren licht tot zwaar besmet.

Het virus werd in 2008 voor het eerst in Europa ontdekt. Sindsdien is het verantwoordelijk voor een sterk verhoogde sterfte onder jonge Japanse oesters langs de Franse, Engelse en Ierse kusten.

In Nederland werd het oesterherpesvirus voor het eerst ontdekt in 2010 in de Zeeuwse Delta ontdekt. Ook daar legden veel jonge oesters het loodje. Hoelang het virus al in de Zeeuwse Delta rondwaarde voordat het in 2010 werd ontdekt is onduidelijk. Zodoende is ook onbekend waar de besmetting vandaan komt. In een aantal gebieden in Europa lijkt het transport van Japanse oesters gerelateerd te zijn aan de uitbraken, aldus de onderzoekers.

Het oesterherpesvirus heeft als enige gastheer de Japanse oester. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk.