Cafés dicht om Feyenoordfans

Cafés in het Limburgse Valkenburg houden zaterdag de deuren gesloten uit angst voor Feyenoordsupporters. Zondag wordt in Kerkrade een wedstrijd tussen Roda JC en Feyenoord gespeeld en de afgelopen jaren waren er in Valkenburg steevast ongeregeldheden rond deze wedstrijd, schrijven Valkenburgse horeca-ondernemers in een persbericht dat op de website van de regionale omroep L1 is geplaatst.

Het staat ieder café vrij om de deuren open te houden, maar de meeste horeca-ondernemers doen mee aan de collectieve sluiting. De afgelopen dagen hebben zij met de gemeente en de politie overlegd. De ondernemers benadrukken dat die geen advies hebben gegeven en dat de sluiting een eigen beslissing is.

In voorgaande jaren stroomden Feyenoordsupporters een dag voor de wedstrijd Valkenburg al binnen. "Wat meestal begon als een gezellige middag, eindigde met vechtpartijen, vuurwerk, bedreigingen en vernielingen. Veelal aangejaagd door overmatig drank- en drugsgebruik." De veiligheid van personeel en gasten zou steeds weer gevaar lopen.

De ondernemers zeggen de sluiting 'ten zeerste te betreuren'. "Een maatregel die wij ten zeerste betreuren, die ons zeer veel geld kost en niet past bij gastvrij Valkenburg." Zondag gaan de deuren weer open op een tijdstip dat de cafés zelf bepalen. "Iedereen is welkom in Valkenburg, ook Feyenoordsupporters. Maar het moet voor iedereen gezellig zijn en gezellig blijven."