Anouk kan gewoon met Birds naar Songfestival

Anouk mag gewoon met het nummer Birds naar het Eurovisie Songfestival. Dinsdag bleek dat de zangeres een stuk van het liedje al in november 2011 zong, wat tot diskwalificatie zou kunnen leiden. Daarvan is echter geen sprake, laat de Europese omroeporganisatie EBU weten aan Novum Nieuws.

"Het nummer komt in aanmerking voor deelname", legt Sietse Bakker van de EBU uit. "Afgelopen jaar hebben we de reglementen aangepast. Een extra bepaling is dat een liedje niet commercieel mag zijn uitgebracht. Bij twijfel beslist de EBU."

Anouks Birds was zo'n twijfelgeval waarover de EBU zich heeft gebogen. De vraag was of Anouk baat heeft gehad bij de radio-uitzending van 10 november 2011 waarin ze een stukje van Birds zong. "Geheel in lijn met het reglement zijn we van oordeel dat de gedeeltelijke uitvoering van een demo van Birds op 3FM in 2011 het nummer geen promotioneel voordeel oplevert vis-à-vis de andere deelnemers."

De TROS, die over de Nederlandse inzending van het Songfestival gaat, was al op de hoogte van Anouks radio-optreden. "Met de reglementen in de hand maakten we ons geen zorgen", laat een woordvoerder van de omroep weten. "Op 11 maart maken we het nummer bekend zoals we willen dat het publiek het te horen krijgt. We zijn blij dat de EBU onze plannen gewoon door laat gaan."