App maakt klassieke muziek

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen voortaan genieten van een constante stroom aan nieuwe muziek. De Universiteit Antwerpen ontwikkelde een gratis applicatie voor smartphones die een oneindige hoeveelheid klassieke muziek componeert en afspeelt in de stijl van Bach, Beethoven en Haydn.

De ononderbroken stroom aan muziek wordt gegenereerd door een systeem bedacht door onderzoekers van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen. De onderzoekers volgden daarbij de regels van contrapunt, het muzieksysteem dat aan de basis ligt van veel hedendaagse westerse muziek.

Gebruikers van de applicatie, die voorlopig alleen beschikbaar is voor apparaten met het besturingssysteem Android, kunnen zelf bepalen in welke mate de muziek die ze te horen krijgen kenmerken van de drie componisten bevat. Een eigen receptuur kan zo bestaan uit Bach, met een vleugje Beethoven en 25 procent Haydn, meldt de universiteit donderdag.

De wetenschappers scanden voor de applicatie een omvangrijke collectie bestaande muziekstukken in en distilleerden daaruit de stijlkenmerken van de drie componisten. Het daaruit afgeleide classificatiemodel combineerden ze met een algoritme dat volgens de regels van contrapunt muziek genereert.

De applicatie, Fux geheten, is volgens de onderzoekers niet alleen leuk voor de recreatieve gebruiker, maar kan ook dienen als inspiratie voor componisten, of als muziek voor 'liften en hotellobby's'.


App componeert non-stop klassieke muziek (Foto: Novum)