Brett S. vindt zichzelf zielig

Een van de acht jongeren die begin januari een man ernstig mishandelden zegt dat hij al 'redelijk hard' is gestraft door de media. "Ik sta op elke voorpagina", zei Brett S. vrijdag met betraande ogen in Pownews. "En het is nog niet gedaan, de rechtszaak moet nog komen."

S. heeft volgens eigen zeggen twee klappen uitgedeeld aan het slachtoffer en liep toen verder. Daarna schopten de mensen met wie hij op stap was het slachtoffer, dat al op de grond zat, meerdere keren tegen het hoofd. Daar zou S. niets van hebben gezien.

Voordat de beelden van de mishandeling werden uitgezonden hebben de jongens niet met elkaar gesproken over zichzelf aangeven. Volgens S. omdat ze bang waren voor de straf die zou volgen. Wel zouden ze zich op de terugreis naar België hebben afgevraagd hoe het met het slachtoffer ging en of ze niet te ver waren gegaan.

De jongens waren naar een feestje in Eindhoven geweest. "Aan het einde van de avond was er een andere jongen die al de hele avond ruzie aan het zoeken was, we hebben aan het eind gezegd: stop daarmee." S. wilde niet aangeven wie dit was. "Ik denk dat het algemeen bekend is over wie dat gaat, ik wil daar geen naam op plakken."

Pas toen het filmpje werd uitgezonden, zat de schrik er bij S. in. "Dan begin je je te beseffen: shit, wat heb ik nu gedaan. Ik begin me te beseffen dat ik wel een beetje een toekomst nodig heb." Hij heeft het slachtoffer inmiddels brieven geschreven en probeert via de advocaat met hem in contact te komen.

S. zei in het interview dat hij zijn straf verdient en zal accepteren. "Ik wil zo snel mogelijk straf krijgen en een nieuw begin maken." Toch verzet S. zich tegen uitlevering aan Nederland. De reden hiervoor is volgens hem dat hij zijn advocaat hierin volgt.

Door de zaak kan S. volgens eigen zeggen niet meer goed slapen. "Omdat je beseft dat je in een minuut tijd meer dan de helft van je leven kwijt bent. Alles kun je opnieuw doen, alles", zei hij terwijl hij in huilen uitbarstte. "Iedereen kijkt me aan op straat. Dat is niet leuk hoor. Maar ja, dat is mijn eigen fout en dat besef ik me maar al te goed."

Het interview is hier te zien.