Amerikaan 29 jaar onterecht vast

Een 58-jarige Amerikaan is maandag vrijgelaten nadat hij 29 jaar onschuldig had vastgezeten voor moord. De rechter in Corsicana, Texas, sprak de man vrij nadat nieuw DNA-bewijs een andere dader aanwees. Dat meldden diverse Amerikaanse media.

Randolph Arledge werd in 1984 veroordeeld tot 99 jaar gevangenis voor de moord op een vrouw in Texas. Haar lichaam werd in 1981 op een zandweg gevonden. Ze was 40 keer gestoken. Een haar in een haarnetje dat in haar auto lag en drie decennia is bewaard leverde het nieuwe bewijs.

Arledge werd indertijd aangehouden vanwege belastende, en achteraf onjuiste, getuigenverklaringen van kennissen.

Het is volgens de nationale registratie van vrijgepleite personen de 118e keer dat een rechtbank in Texas een veroordeling terugdraait. Texaanse wetgevers hebben al een aantal maatregelen doorgevoerd om onjuiste veroordelingen tegen te gaan. Een wet geeft bijvoorbeeld gevangenen het recht om nieuwe DNA-testen uit te laten voeren. Daarnaast krijgen vrijgepleite veroordeelden een schadevergoeding die kan oplopen tot 80.000 dollar (bijna 60.000 euro) voor elk jaar dat ze onterecht vastzaten.

Amerikaan 29 jaar onterecht vast
Amerikaan 29 jaar onterecht vast (Foto: ANP)