Onderzoek naar Diane-35-pil

Instanties in Europa houden de Diane-35-pil en de merkloze varianten de komende maanden tegen het licht. Aanleiding is een Frans plan om de pil, die in Nederland wordt gebruikt bij acne, lichte overbeharing en een vette huid, binnen drie maanden van de markt te halen. De pil kan trombose veroorzaken.

Het onderzoek werd ingesteld tijdens de bijeenkomst van het Risicobeoordelingscomité voor Geneesmiddelenbewaking die de afgelopen dagen plaatsvond, meldt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vrijdag. Ook het CBG is in dat comité vertegenwoordigd.

De pil en zijn merkloze varianten ervan zijn al jaren op de markt en worden in heel Europa gebruikt. Als een EU-lid stappen onderneemt tegen een geneesmiddel, moeten de baten en de risico?s in Europees verband worden onderzocht. De uitkomsten van het onderzoek naar de Diane-35-pil worden in mei verwacht.

Het CBG adviseert patiënten die op dit de pil gebruiken er niet mee te stoppen. Vrouwen die zich ongerust maken, kunnen contact opnemen met hun arts.