USADA geeft Armstrong twee weken uitstel

USADA geeft Lance Armstrong langer de tijd om zijn dopinggebruik toe te lichten. Het Amerikaans antidopingagentschap had de gevallen grootheid aanvankelijk tot woensdag gegeven om met details op de proppen te komen, maar op verzoek van het kamp-Armstrong is die deadline met twee weken uitgesteld, verklaart USADA-voorman Travis Tygart donderdag tegen Cyclingnews.

"We hebben op zijn verzoek afgesproken hem twee weken extra de tijd te geven om details uit te werken, zodat we het hopelijk kunnen laten gebeuren", licht Tygart toe. Armstrong biechtte onlangs zijn dopinggebruik op bij talkshowkoningin Oprah Winfrey . De Texaan gaf echter nauwelijks details prijs. Een aantal maanden eerder had USADA al een vernietigend rapport over Armstrong uitgebracht, met daarin diverse bekentenissen van oud-ploeggenoten.

Het USADA nodigde Armstrong na zijn biecht uit om volledige openheid van zaken te komen geven. De Amerikaan, wiens uitslagen sinds 1998 allemaal zijn geschrapt, stond daar aanvankelijk niet voor open. Het USADA liet hij net als de UCI liever links liggen. Volgens Tygart heeft Armstrong echter zijn standpunt gewijzigd. "We zijn in overleg met de heer Armstrong en zijn vertegenwoordigers en begrijpen dat hij wil meewerken in een poging het wielrennen schoner te maken."

Woensdagnacht werd ook bekend dat verzekeringsmaatschappij SCA Promotions bijna negen miljoen euro aan bonussen bij Armstrong wil terugvorderen. Het bedrijf beloonde Armstrong rijkelijk voor diens tourzeges. Toen in 2004 echter verhalen opdoken over zijn dopinggebruik, weigerde SCA te betalen. Armstrong bracht met succes de zaak voor de rechter. SCA wil nu alle kosten terug.