Winterweer gaat opnieuw voor overlast zorgen

Het verkeer gaat de komende tijd opnieuw veel overlast ondervinden van het weer. Vanaf dinsdag krijgt Nederland weer te maken met winterse buien en temperaturen die schommelen rond het vriespunt, meldt weeronline.nl maandag. De NS laat maandagmiddag weten de dienstregeling voor dinsdag niet aan te passen. Een woordvoerder van de NS zei dat de combinatie van de hoeveelheid sneeuwval en temperatuur geen aanleiding geeft om maatregelen te treffen. Over woensdag is nog geen beslissing genomen.

Maandagavond en -nacht stroomt volgens weeronline.nl vanuit het noordwesten koudere lucht Nederland binnen en neemt de kans op winterse buien toe. Aanvankelijk gaat het om regen, natte sneeuw en hagel. Ook een klap onweer is niet uitgesloten. Dinsdagochtend neemt de kans op drogere sneeuwvormen toe en kan het lokaal even wit worden.

Dinsdag is het overdag tijdelijk droger, maar in de avond en nacht trekt een nieuw neerslaggebied over Nederland. In de kustgebieden valt waarschijnlijk regen, maar landinwaarts gaat de neerslag over in sneeuw. In de gebieden waar sneeuw valt, zal het gaan om gemiddeld vijf centimeter sneeuw. "Het is niet uitgesloten dat plaatselijk meer valt; een aantal weermodellen geeft hoeveelheden tot vijftien centimeter aan."

Het weerbureau denkt dat de kans op overlast dinsdagochtend niet al te groot is. "De temperaturen liggen daarvoor nog iets te hoog." Lokaal kan het echter glad worden.

Woensdagochtend is het andere koek." Zoals het er nu naar uitziet houdt de neerslag de gehele nacht aan en in de gebieden waar sneeuw valt, ontstaat een flink sneeuwdek. Dit heeft grote gevolgen voor de woensdagochtendspits."

Schaatsen kan mogelijk vanaf volgende week weer, maar daarvoor moet het winterweer wel aanhouden. Tot het weekend wordt in ieder geval koude lucht aangevoerd. Uitgezonderd donderdag kan iedere dag een winterse bui vallen.